De ouderwetse schoolagenda moet terug!

Waarom is het gebruik van een papieren schoolagenda aan te raden?

De ultieme voorbereiding van het nieuwe schooljaar: een gloednieuwe agenda. Elke ouder van nu kan erover meepraten. Voor mij was het een soort vakantiebestemming; de speciaal ingerichte schoolafdeling van de V&D in Groningen. Met als absoluut hoogtepunt de aanschaf van een nieuwe schoolagenda.

Het ene jaar kocht ik er één van mijn idool. Het andere jaar koos ik voor een rustige versie waarbij ik zelf foto’s toe kon voegen in speciale fotomapjes. Thuis vulde ik de personalia tot in de puntjes in. Foutjes werden zorgvuldig weggewerkt met type-ex, want het moest er keurig uitzien. Dat duurde nooit lang, al gauw schreven klasgenoten jouw kostbaar bezit vol met grappige, ontroerende of beledigende berichtjes en werd het alsnog een zootje. Maar wel een heel persoonlijk zootje, waar ik af en toe nog verlangend in terugblader.

Tegenwoordig zien we deze pareltjes nog maar weinig. Waarom zou je ook? Alles wat je moet weten staat in Magister of SOM. Een groot gemis, want als alles in the cloud zweeft, blijft er uiteindelijk niets tastbaars over van zo’n bepalende periode in je leven. Maar dat is niet eens ons belangrijkste punt. Het gebruik van een papieren agenda vraagt vaardigheden die een puberbrein juist enorm goed van pas komen:  de ouderwetse agenda blijkt onverwacht veel bij te dragen aan de ontwikkeling van effectieve leerstrategieën:

  • Door huiswerk en afspraken handmatig op te schrijven, onthoud je ze veel beter
  • Je leert kort, bondig en to-the-point formuleren
  • Je selecteert bijna automatisch hoofd- van bijzaken, want corrigeren is lastig
  • Je maakt zelf een heel zichtbaar overzicht van je taken
  • Je weet daardoor beter wat je te doen staat
  • Je wordt minder afgeleid door allerlei berichtjes op allerlei schermpjes
  • De agenda is betrouwbaar; hij heeft nooit een lege batterij en zeurt nooit om updates

Gelukkig wordt het gebruik van de ouderwetse agenda in het onderwijs steeds meer gestimuleerd. Een hele goede ontwikkeling, dus wat ons betreft deze vakantie allemaal naar de V&D 😉